Hej!
Jag har ju följt detta länge, och har efterfrågat lite tydlighet ett par gånger. Några saker som kan vara bra att ta med sig innan man ens kan tänka på att ansöka om pengar är ju:
* Vad ska projektet uppnå * Vem är målgruppen * Vilka leverabler har man
Jag har inte riktigt sett någon av dessa beskrivningar ännu, utom möjligen den första, redan i den här beskrivningen: https://lists.dfri.se/listan/msg01875.html (Men den är fortfarande rätt vag)
För att komma framåt måste man ändå beskriva de tre punkterna så tydligt som möjlighet, och göra ett tydligt scope av det man vill göra. Det kan ju t.ex. handla om att man behöver programvara för utfärdande av e-legitimation för en proof of concept, och några som kan få ut en e-legitimation för att använda den mot några exempeltjänster. Och inte minst, ta reda på om det finns någon som har tid att utföra detta, och ungefär vad det kostar i tid.
Innan man har åtminstone gjort detta är det alldeles för tidigt för att börja söka pengar.
Om målen är några helt andra kanske jag har missförstått något.
/ Patrik
On 2023-01-13 15:34, Mattias Axell wrote:
Hej e-legprojektet!
Mattias här som vill introducera Zenna Fiscella från Scuttlebutt.nz. Det har diskuterats här på listan om att söka pengar för att börja konkretisera e-legitimationsprojektet genom en egen prototyp. Två konkreta finansieringsmöjligheter är Post- och Telestyrelsens tävling i Sverige (länkat i annan tråd tidigare) men även NLNet (https://nlnet.nl/). NGI Zero från EU är en till möjlighet.
Zenna är bra på att skriva finansieringsansökningar och entusiast för Scuttlebutt (SSB). Scuttlebutt är ett decentraliserat P2P-kommunikationsprotokoll som är ett första P2P-protokoll för offline-användning. Hon har en bakgrund inom hackerspace-scenen samt en sjuårig historia av att arbeta med det internationella nätverket av FabLabs (makerspaces). Hennes intresse för teknik väcktes på hackerspacet Forskningsavdelningen i Malmö och har nyligen förvaltat ett NGI Pointer-projekt på 200 000 euro (EU-finansiering) för att fortsätta backend-utvecklingen av SSB. Tidigare har hon drivit ett FabLab vid Lunds universitet och samordnat det nordiska FabLabs-samarbetsprojektet FabCraft. Hon har nyligen avslutat KaosPiloternas treåriga kandidatutbildning och studerar för närvarande sin masterutbildning vid Århus universitet med inriktning på IT, kommunikation och organisation.
Scuttlebutt kommer att ha strategidagar i Basel, Schweiz 27-30 februari: http://p2p-basel.org/. Zenna ser det som en möjlighet att utvecklare från Scuttlebutt skulle kunna bygga en lösning kompatibel med den W3C-specifikation som introducerades i denna tråd angående Decentraliserade Identifierare och som kan utformas för att bli en prototyp för fri- och öppen e-legitimation. Det vore spännande om detta även utformas för att fungera med eIDAS direktivet som alla e-legitimationer måste fungera med: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/eidas-regulation
Vilken ansökan Scuttlebutt än skickar in så kommer Zenna vara koordinator och jag ser det personligen som positivt om Scuttlebutt skulle söka ett eller flera projekt genom DFRI då det även kan vara del av Zennas master thesis på Århus Universitet.
Hoppas att ni här på listan tycker att detta låter intressant och vill komma med inspel och synpunkter. :)
Mvh, Mattias -- DFRI.se Mastodon: https://mastodon.social/@dfri
On 2022-11-23 13:13, Fri programvaru-syndikatet wrote:
Hej, Den 2022-11-23 kl. 11:47, skrev Mattias Axell:
Hej,
Jag har tjattat med en kontakt som kan vara intresserad av att använda https://www.w3.org/TR/did-core/ - kan det vara något för att bygga FOSS decentraliserad e-legitimation. Kan det vara något att göra en Proof of Concept med? Kanske personen eller kollega kommer in här med intro.
Skulle absolut vara användbart för ett proof of concept.
Jag är också med i https://www.w3.org/community/nordic-data/ som Internetstiftelsen.se startat. I sin linda men kanske en bra koppling till just Internetstiftelsen som borde gilla https://www.w3.org/TR/did-core/
Jag arbetar mycket med persistenta identifierare, metadata, domänspecifika data-specifikationer, även i SIS tk-115, samt datakvalitet och interoperabilitet. Så det verkar ju vara en bra grupp.
Hälsningar, Leif-Jöran
Eleg-projekt mailing list -- eleg-projekt@lists.dfri.se To unsubscribe send an email to eleg-projekt-leave@lists.dfri.se
Eleg-projekt mailing list -- eleg-projekt@lists.dfri.se To unsubscribe send an email to eleg-projekt-leave@lists.dfri.se