https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7493436
Polisen testade ansiktsigenkänning utan att informera
Publicerat kl 03.00
Inom den särskilda insatsen Rimfrost mot gängkriminalitet har polisen testat en ny teknik för ansiktsigenkänning utan att informera Datainspektionen, kan Ekot avslöja.
Den svenska polisen har nyligen genomfört ett flertal pilottester av en ny sorts ansiktsigenkänningsteknik.
Testerna har bland annat genomförts inom ramen för operation Rimfrost, och de har skett innan polisens egen rättsutredning var klar.
Tekniken har hjälpt polisen att sålla i stora mängder bildmaterial för att till exempel hitta övervakningsfilmer som fångar samma person.
– Tanken är inte att de ska tala om vem det är, men däremot kan vi använda ansiktsigenkänning för att tala om att det här är samma person på flera ställen i det här bildmaterialet, säger Peter Bergström, chef för informationsteknik på NFC i Linköping.
Ansiktsigenkänning behandlar så kallade känsliga personuppgifter. Tekniken är därför högintressant för Datainspektionen, som löpande granskar de integritetsintrång som följer.
Trots det har polisen ännu inte kontaktat tillsynsmyndigheten.
– Där har vi pratat med vår rättsavdelning och där var deras bedömning att vi kunde göra tester, säger Niclas Appleby, it-forensiker på NFC.
Ekot har utan framgång sökt polisens rättsavdelning. Exakt hur de har resonerat är oklart, men enligt NFC har tekniken bara funnits på vissa datorer som endast vissa personer inom polisen har kunnat använda.
Under testerna har det inte funnits något krav på att de som får sina bilder behandlade ska ha någon särskild grad av misstanke mot sig.
Tidigare har polisen fått godkänt för att matcha ansiktsbilder mot signalementsregistret, men de har också fått avslag från Datainspektionen för att testa ansiktsigenkänning på Skavsta flygplats.
Datainspektionen granskar just nu polisens användning av Clearview, en kontroversiell amerikansk ansiktsigenkänningsapp. Den granskningen är inte klar.
Peter Bergström på NFC säger att det nya verktyget gör att brottsutredare slipper manuellt gå igenom stora mängder övervakningsmaterial.
– Det här verktyget ger oss möjlighet att avgränsa så att vi bara tar del av det som är relevant för utredningen.
Sven Carlsson